اخبار و مقالات, مجله آموزشی, وبلاگ

فیلتر هوا

فیلتر هوا چیست؟ نقش فیلتر هوا در خودرو

نقش فیلتر هوا را میتوان در بهبود کیفیت احتراق و در ادامه بالارفتن راندمان موتور دید، همچنین از آسیب دیدن قطعات موتور به خاطر ورود آلودگی هوای محیط به درون آن جلوگیری کرده و به این ترتیب عمر مفید موتور و اجزای مختلف و قطعات آن را بیشتر میکند. با فیلتر هوا درصد آلایندگی خودرو کاهش یافته و شاهد بهتر شدن عملکرد سیستم تهویه مطبوع خودرو خواهیم بود و از وارد آمدن هرگونه آسیبی به سیستم سوخت رسانی خودرو جلوگیری میشود. این تصفیه هوا باعث کاهش مصرف سوخت و بهتر شدن پاشش یا تزریق مخلوط هوا و سوخت به درون سیلندر ها هم میشود.

همچنین جلوگیری فیلتر هوا از ورود ذرات آلاینده به داخل موتور و رسوب این مواد در میان قطعات مختلف موتور باعث ساده تر شدن کار روغن که به نوعی شوینده این قطعات و بخش های مختلف آن است میشود، این مورد عمر مفید روغن را هم افزایش میدهد. همچنین توجه داشته باشید که در صورت آلوده بودن هوایی که به موتور وارد میشود و ترکیب شدن آن با سوخت، آسیب جدی به سوپاپ ها، دیواره سرسیلندرها و پیستون ها وارد میکند. این آسیب های میتواند به صورت خراشیدگی، خوردگی و زنگ زدگی این قطعات باشند که هرکدام از آنها میتواند باعث آسیب به بقیه قطعات هم بشوند.

انواع فیلتر هوای خودرو

قبل از این که به انواع فیلتر هوا بپردازیم، خوب است بدانید که این فیلترها هر نوعی هم که باشند، دارای جایگاه ثابتی در تمام خودروها هستند و این جایگاه پشت ورودی هوای موتور میباشد. البته این مکان جلوی موتور یا روی آن هم میتواند باشد. فیلتر هوا درون یک محفظه پلاستیکی قرار داشته که دارای یک لوله مکش هوا به داخل میباشد. به این ترتیب در هر خودرویی، میتوانید با پیدا کردن محل این محفظه پلاستیکی، محل فیلتر هوا را پیدا کنید. فیلترهای هوا در انواع مختلفی ساخته میشوند که این دسته بندی به خاطر جنس مواد به کار رفته و بازده عملکردی متفاوت فیلترهای هوا است.

فیلتر هوای کتان

ساخت این فیلترها از لایه های پارچه مخصوصی به نام پارچه های روغنی انجام میشود. به طور معمول این لایه ها شش تا میباشند و سرعت هوای مکیده شده به سمت موتور در حرکت را حفظ کرده و آن را به خوبی و با دقت تصفیه میکنند. عملکرد فیلتر های کتان بهتر از بقیه فیلترها است. طراحی لایه های پارچه در این نوع فیلتر پلیسه دار بوده و در فیریم های فلزی قرار میگیرند. همچنین این فیلترها از گران ترین فیلترهای هوای خودرو به شمار می آیند.

فیلتر هوای کاغذی یا سلولزی

ساخت این فیلترها از کاغذهای مخصوص سلولزی صورت میگیرد که طراحی آنها برای کارایی بیشتر به صورت پلیسه دار و آکاردئونی است. در نهایت کاغذ چین خورده فیلتر در یک فریم پلاستیکی برای حفظ ساختار قرار میگیرند. این نوع فیلترها عمر مفید زیادی ندارند ولی از قیمت مناسبی برخوردارند. خدمات امداد خودرو لکسوس را از ما بخواهید.

فیلتر هوای اسفنجی

در ساخت این فیلترها معمولا از چند لایه و از فناوری نانو استفاده میشود و کاربرد آنها عموما در خودروهای مسابقه ای است. لایه‌های پلی‌اورتان یکی از مواد به کار رفته در این فیلترها میباشد که در یک محفظه توری و فلزی برای حفظ ساختار قرار گرفته است. عمر مفید و کیفیت فیلترهای اسفنجی از انواع سلولزی بیشتر بوده و به همین ترتیب قیمت آن هم بالاتر است.

این فیلترها در نحوه کار و عملکرد در واقع تفاوتی ندارند و فرق آنها فقط در قیمت و عمر مفیدشان میباشد. توجه داشته باشید که به طور معمول، فیلترهای اسفنجی از نوع قابل شستشو بوده و امکان استفاده دوباره وجود دارد.

فیلتر روغن

فیلتر روغن یکی از انواع فیلتر خودرو می باشد. این محصول در واقع وظیفه پالایش روغن خودرو را بر عهده دارد. این فیلتر ذرات، مواد خارجی و آلاینده های موجود در داخل روغن را جذب کرده و مانع از ورود آن ها به داخل موتور می شود. آلودگی های محیطی، ذرات معلق داخل روغن، ذرات ناشی از ساییدگی قطعات موتور و… از جمله مهم ترین موادی است که توسط فیلتر روغن گرفته می شود.

وجود این ذرات می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به موتور وارد سازد. به همین جهت کارشناسان توصیه می کنند که باید همواره به همراه تعویض روغن، نسبت به تعویض فیلتر روغن هم اقدام نمود. لازم به ذکر است که بسیاری از کارشناسان تعویض فیلتر روغن را بر تعویض خود روغن ارجح می دانند. دلیل این موضوع مشکلاتی است که فیلتر فرسوده می تواند ایجاد کند.

” فیلتر روغن K&N نمونه ای از این فیلتر با خاصیت ضد آب بودن و مناسب تمام خودروها می باشد که از کیفیت بالایی برخوردار است. “

 بررسی انواع فیلتر خودرو

بر کسی پوشیده نیست که هوای پاک برای احتراق صحیح داخل موتور نیاز است. به گونه ای که وجود هرگونه ناخالصی در هوای ورود به موتور، می تواند فرآیند احتراق را دچار مشکل کرده و یا راندمان را پایین بیاورد. همین مورد هم سبب شده تا طراحان خودرو، فیلتر هوا را درون خودرو ها جاسازی نمایند. این فیلتر یکی از انواع فیلتر خودرو می باشد که هوای ورودی به داخل موتور را تصفیه می کند.

هرگونه اشکال در ین فیلتر می تواند راندمان خودرو را پایین آورده و مصرف سوخت را هم بالا ببرد. به همین جهت است که بیشتر کارشناسان توصیه می کنند تا رانندگان پیوسته نسبت به بررسی و تعویض فیلترها اقدام کنند. اهمیت این موضوع در محیط هایی که دارای گرد و غبار یا هوای آلوده است، اهمیت بیشتری به خود می گیرد.

نحوه عملکرد فیلتر هوا

فیلتر هوا قسمتی از بخش هوا رسانی به موتور خودرو میباشد و عملکرد آن قسمتی از وظایف این سیستم محسوب میشود. به این دلیل که در خودرو سیستم هوا رسانی، به میزان کافی هوای مورد نیاز احتراق را، بدون آلایندگی و با خلوص لازم در زمان مناسب و در دمای بهینه برای موتور به منیفولد گاز میرساند تا در آن با سوخت مخلوط شده و به محفظه احتراق وارد شود. در واقع اولین بخش از این سیستم فیلتر هوا و ورودی مسیر هوا از خارج به داخل موتور است. قبل از آن هوا به صورت مستقیم به فیلتر هوا وارد شده و بعد از این که درون آن به صورت کامل تصفیه شد به وسیله لوله های ثابت به داخل منیفولد گاز انتقال میابد.

اما جدیدا یک لوله واسط هم به کار میرود که اتصال یک سر آن به محفظه پلاستیکی فیلتر هوا بوده و سر دیگر به محل مکش هوا، جلو پنجره و جلوی خودرو میرسد. یعنی هوا قبل از این از رادیاتور به این لوله وارد شده و مکیدن آن به سوی فیلتر صورت میگیرد. با بازتر شدن این دریچه مکش شدت بیشتر گرفته و در نتیجه هوای زیادی به سمت موتور خودرو میرود. فرایند انتقال و تصفیه را فیلتر هوا بدون این که بر فشار مکش هوا تاثیر بگذارد انجام میدهد. فیلتر هایی که مکیدن هوا را بدون لوله واسطه به سمت موتور هدایت میکردند به صورت کلی شکل هرمی داشتند و امروزه فیلترهای هوا شکلی ذوزنقیه ای، مستطیلی یا تخت دارند. دو لوله در دو سر محفظه پلاستیکی این فیلتر ها وجود دارد که یکی از آنها به سوی موتور و دیگری به سمت جلو پنجره میرود.

فیلتر سوخت

فیلتر سوخت یکی دیگر از انواع فیلتر خودرو می باشد که اهمیت بسیار زیادی برای سلامت خودرو دارد. این فیلتر وظیفه تصفیه سوخت ورودی به موتور را دارد. در حقیقت باید عنوان کنیم که تمام سوخت ها زمانی که از پالایشگاه خارج می شوند، کاملا تمیز هستند؛ اما در حین حمل و نقل یا در جایگاه های سوخت گیری، درصدی آلودگی به خود می گیرند.

این آلودگی می تواند زیان های جبران ناپذیری را به موتور خودرو وارد سازد. فیلتر سوخت محصولی است که مانع از بروز چنین مشکلی می شود. البته باید این نکته را خاطر نشان کنیم که در خودرو های دیزلی هدف از فیلتر سوخت، حذف آب از گازوئیل می باشد اما در هر حال ساختار مشابهی با فیلترهای بنزینی دارد.

این فیلتر باید هر بیست هزار کیلومتر و یا هر ساله عوض شود. البته اگر شما پیوسته از جایگاه های مختلفی سوخت خود را دریافت می کنید، می بایست در بازه های کوتاه تری نسبت به بررسی و تعویض آن اقدام نمایید.

در نظر داشته باشید که چنانچه این فلیتر حجم زیادی از آلودگی را به خود بگیرد، می تواند روند ورود سوخت به داخل موتور را کاهش دهد. این امر راندمان خودرو را کاهش می دهد. لذا توصیه می شود تا نسبت به تعویض دوره ای آن اهتمام کافی داشته باشید.

فیلتر کابین

فیلتر کابین یکی دیگر از انواع فیلتر خودرو می باشد. این محصول وظیفه تامین هوای پاک به داخل خودرو را دارد. در واقع این فیلتر ها در بخش هایی نصب می شود که هوای بیرون وارد کابین خودرو می شود. این فیلتر با تصفیه این هوا می تواند، فضای داخلی کابین را عاری از گرد و خاک کرده و هوای مطبوعی را ایجاد نماید. این موضوع با توجه به آلودگی هوای این روز ها، اهمیت بیشتری به خود گرفته و لذا توصیه می شود تا نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.

اثر فیلترهوا بی کیفیت

عملکرد فیلترهوا در خودرو مشابه با عملکرد ریه در بدن انسان است. فیلتر‌های نا‌مرغوب، ارزان قیمت، فاقد علامت و مشخصه استاندارد هستند و اصولا انتخاب مناسب و موفقی بشمار نمی‌آیند. فیلتر‌های نامرغوب از مواد اولیه نا‌مناسب تهیه می‌گردند که موجب ایجاد خسارت‌های جدی و هزینه‌های سنگین تعمیر موتور می‌شوند. فیلتر‌ هوای نامرغوب مصرف بیش از حد سوخت، کاهش قدرت موتور و روغن‌سوزی را به همراه دارد. فیلتر‌ نامرغوب هوا، در برابر گاز‌ها و رطوبت موجود در هوا به‌تدریج چروکیده شده و شکل خود را نیز از دست می‌دهند.

فیلترهای هوای بی کیفیت از چند جهت دارای ضعف هستند:

واشر آب بندی دور فیلتر که در صورت استفاده از جنس نامناسب به طور کارآمد عمل آب بندی را انجام نداده و ذرات معلق در هوا از کنار فیلتر وارد محفظه احتراق می‌شوند.

اگر کاغذ مصرفی در فیلتر هوا دارای کیفیت مناسب و روزنه‌های استاندارد نباشد یا ذرات معلق در هوا از صافی عبور کرده و یا هوا به خوبی از صافی عبور نمی‌کند.

عمر مفید فیلتر‌هوا چقدر است؟

تعویض به موقع فیلتر‌هوا، طول عمر مفید موتور را افزایش می‌دهد. معمولا زمان مناسب تعویض فیلتر‌هوا توسط شرکت سازنده‌ی آن اعلام می گردد.

اما بسته به شرایط آب‌و‌هوایی که خودرو در آن کار میکند بروی زمان تعویض فیلتر‌هوا تاثیر زیادی دارد. اصولا در آب‌و‌هوای آلوده مناطق خشک و خاکی عمر فیلتر‌هوا کوتاه‌تر است. چرا که در این شرایط احتمال انسداد و گرفتگی مجاری فیلتر‌هوا بیشتر است. استاندار تعویض فیلتر هوا بین ۳ تا ۵ هزار کیلومتر و بسته به شرایط محیط کار خودرو است.

تعویض نکردن فیلتر هوا چه پیامدی دارد؟

اگر به موقع برای تعویض فیلتر هوا اقدام نکنید، ممکن است دچار یکی از مشکلات زیر شوید:

کاهش مصرف سوخت

روشن نشدن موتور

نقص در شمع خودرو

شتاب پایین

روشن شدن چراغ چک

خروج دود سیاه از اگزوز

چگونه فیلتر هوا را نصب کنیم؟

دسترسی به فیلتر‌ هوا به منظور تعویض آن در بسیاری از خودرو‌ها آسان است و نیاز به ابزار خاصی ندارد. فیلتر هوای مناسب خودروی خود را پیدا کنید، درب محفظه ی فیلتر را جدا کرده، فیلتر قدیمی را برداشته و فیلتر جدید را جایگزین آن کنید. فیلتر جدید را درست جای گذاری کنید و بعد از بستن درب محفظه از کارکرد درست موتور و مکش هوا اطمینان حاصل کنید. لازم به ذکر است در فیلتر‌هوای خودرو‌های سبک قابلیت تمیز کردن و استفاده‌ی مجدد از آن‌ها وجود ندارد، زیرا بر اثر استفاده کارایی لازم را از دست میدهد.

سخن آخر

فیلتر هوا خودرو را می‌توان یکی از فاکتورهای کلیدی و موثر بر سلامت فنی اتوموبیل دانست. توجه به عملکرد درست فیلتر هوا خودرو، می‌تواند ضامن عملکرد مطلوب خودروی شما باشد. سؤال مهم این است که چطور می‌توان از عملکرد درست انواع فیلتر هوا خودرو مطمئن شد؟ در ادامه به این سؤال پاسخ می‌دهیم. پاسخی که با دستیابی به آن، می‌توانیم مصرف سوختمان را کاهش دهیم، بازدهمی موتور خودرویمان را بالا ببریم، موتور ماشین را تمیز و سالم نگهداریم و به حفظ پاکیزگی محیط زیست کمک کنیم. این چهار فاکتور، تنها شماری از فواید توجه به فلیتر هوا محسوب می‌شوند؛ بنابراین، واضح است که این قطعه اهمیت بسیار زیادی دارد؛ قطعه‌ای که اگر به آن کم‌توجهی شود، می‌تواند موجب خرابی‌های متعددی از جمله کاهش راندمان خودرو و ایجاد اختلال در سیستم هوای اتوموبیل شود. ضمنا توجه کنید که خرابی و یا عملکرد نادرست فیلتر هوا، می‌تواند موجب افزایش بیست و پنج درصدی مصرف سوخت شود. این نکته را نیز در نظر بگیرید که نحوه‌ی مراقبت از انواع فیلتر هوا خودرو، می‌تواند بسته به نوع آن منحصر‌به‌فرد باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *